Af Tine Winther Clausen, borgmesterkandidat for Venstre-Lolland & Iben Krog, folketingskandidat for Venstre på Lolland-Falster
Om det var en tilfældighed ved vi ikke, men ved Socialdemokratiets kongres i weekenden kom det frem, at statsministeren nu er klar til at støtte op omkring en analyse af det udligningssystem, som i rigtig mange år har sat Lolland og andre kommuner på prøve igen og igen.
Når man bor på Lolland, interesserer sig for lokalpolitik og har en vis grad af retfærdighedssans, så kender man udfordringerne med den dårligt fordelte økonomi som gør, at der år efter år skal sparres på Lolland selvom, at vi er driftige, effektive og gør det godt. Vi kan tale langt og længe om vores befolkningssammensætning, om eksport af førtidspensionister og familier med udfordringer og om en skæv refusionsordning som gør, at Lolland Kommune skal betale regningen for en al for stor del af Østdanmarks befolkning, der ikke kan klare sig selv.
I kære læsere af Folketidende kender til denne virkelighed, men det har faktisk været ualmindelig svært at råbe særligt Kommuners Landsforening og Christiansborg (altså dem der bestemmer rammerne for kommunerne) op om dette.
Det er nu fire år siden, at Tine blev borgmesterkandidat, og det er 3 ½ år siden, at Iben blev Venstres folketingskandidat på egnen. Vi har haft mange missioner – blandt andet at sikre bedre lægedækning, som også er på vej. Men en af vores store kæpheste har været ikke at acceptere denne udligningsreform. Vi duer ikke til at acceptere uretfærdighed, og vi er heldigvis opdraget til flid og ihærdighed.
Igen og igen har vi inviteret hos selv på Christiansborg og har haft en tæt dialog med Venstre. Dette er blevet intensiveret efter, at Sophie Løhde blev indenrigsminister. Mange har tidligere syntes, at Lolland klynkede, når vi talte om udligningsreformen. Vores strategi var da også anderledes for reelt handler det hverken om klynk eller dårlig økonomisk forståelse. Det handler om balancer, der ikke tager hensyn til de udfordringer, som Lolland Kommune har. Og det er altså mennesker, der tales om. Mennesker som har rettigheder og behov for fællesskabets hjælp, men som ikke kan forventes at skulle finansieres alene af Lolland Kommune.
Vores vedholdende fokus på uretfærdighed samtidig med, at vi fokuserede på de mange potentialer, der er i Lolland Kommunes geografi har gjort en forskel. Muligheder gør, at vores lokalområde kan transformeres, så eksisterende virksomheder udvikler sig og nye kommer til. At folk ser mod jobåbningerne og forhåbentlig vælger at købe en lokal bolig enten som et indflytningsklart hjem, renoveringsprojekt eller som en af de nye der skyder op.
Alt det der gør, at kommunen har et momentum, som vi politisk skal løbe på. At vi skal sikre de nødvendige rammer for, at udviklingen bliver optimal, og at Lolland, som porten til Europa griber den chance, som kommunen aldrig tidligere har haft i sin levetid.
Som borgerlige ønsker vi at tage ansvar og tjene vores egne penge, men det duer ikke, hvis samtlige af vores skatteindtægter skal gå til en meget udfordret befolkningssammensætning. Der skal altså også være penge til at investere i skoler og hjemmepleje for ganske almindelige og driftige lollikkere. Derfor skal vi have en ny udligningsformen har vi gentaget igen og igen og.
I Venstre er vi blevet taget virkelig godt imod. Også på ministerniveau. Nu begynder Socialdemokratiet og Moderaterne også at se mere åbent for en ny udligningsreform. Bedre sent end aldrig og tak for det.
Vi giver ikke op før, at Lolland har de rammer, som vi fortjener. Det skal være muligt at være borger i Lolland Kommune uden at skulle frygte, at alt sparres væk. For at sikre det har vi brug for jer stærke og flittige borgere, og så har vi brug for, at Christiansborg lytter til os. Vi ser fremskridt for sidstnævnte, og vi agter ikke at give op.